WP Ważny temat Partner edycji
WP Ważny temat Partner edycji Vivomix

Zaburzenia mikrobiomu i ich konsekwencje

Partner edycji Vivomix
Prawidłowe działanie układu pokarmowego ma ogromne znaczenie dla całego naszego organizmu. Wpływa nie tylko na zdolność wchłaniania wartościowych składników odżywczych z przyjmowanego pokarmu, ale również na samopoczucie, zdrowie psychiczne i właściwe funkcjonowanie wielu narządów. Bezpośredni wpływ na układ pokarmowy ma jakość mikrobiomu. Jakie przypadłości jelitowe wiążą się z zaburzeniem jego równowagi?

Przyczyny zaburzeń mikrobiomu

Nasze jelita są zamieszkane przez miliony bakterii – korzystnych, niekorzystnych i neutralnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bakterie te to mikrobiom, który w odpowiednich warunkach ściśle współpracuje z mózgiem i innymi narządami naszego ciała. Mikroorganizmy żyjące w układzie pokarmowym pełnią istotne funkcje, zarówno związane z trawieniem i wydalaniem, jak i odpornością czy samopoczuciem. Co najbardziej wpływa na mikrobiotę?

Przede wszystkim jest to dieta. Pokarm w pierwszej kolejności trafia do układu pokarmowego i tam jest rozkładany na czynniki pierwsze. Potrzebne składniki są wchłaniane i biorą udział w procesach życiowych, a niepotrzebne wydalane. Jeśli dieta jest różnorodna i odpowiednio zbilansowana, mikrobiom otrzymuje wszystko, co jest mu potrzebne do właściwego mnożenia się i działania. Jeśli jednak spożywamy produkty wysokoprzetworzone, a nasze posiłki nie zawierają warzyw i owoców, nie dostarczają również błonnika, witamin i składników mineralnych. Wtedy w naszych jelitach dochodzi do zmniejszenia ilości dobroczynnych bakterii na rzecz patogennych.

Podobne oddziaływanie na mikrobiom mają:

· zbyt szybkie tempo życia,

· stres,

· nadużywanie leków,

· stosowanie używek,

· zanieczyszczenie powietrza.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że dysbioza, czyli zaburzenie równowagi mikrobioty, może dotyczyć każdego z nas.

Zanik bakterii ochronnych i namnażanie się chorobotwórczych osłabia barierę jelitową, która rozszczelnia się i przepuszcza do krwiobiegu niebezpieczne patogeny. Układ odpornościowy zmuszony jest to ciągłej walki z nimi, co z kolei wywołuje przewlekły stan zapalny oraz liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie tylko.

Najczęstsze dolegliwości pokarmowe wynikające z dysbiozy

Równowagę mikrobiomu bardzo łatwo zburzyć, a odbudowanie jej zajmuje nawet wiele miesięcy systematycznych działań. Jakie są najczęstsze dolegliwości związane z układem pokarmowym wynikające z dysbiozy?

1. Zespół jelita drażliwego (IBS).

2. Choroby zapalne jelit (IBD), do których należą m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).

3. Nadwrażliwości pokarmowe.

4. Alergie pokarmowe.

5. Problemy trawienne: wzdęcia, biegunki, zaparcia.

Na szczególną uwagę zasługują tutaj dwa pierwsze schorzenia. Najnowsze badania skupiają się w znacznej mierze właśnie na wpływie mikrobioty na pojawienie się, utrzymywanie i leczenie tych dolegliwości.

Zespół jelita drażliwego jest chorobą przewlekłą, która dotyka nawet 10–20 proc. osób dorosłych. Do jej objawów należą: bóle brzucha, zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia lub biegunki. Zaobserwowano, że dolegliwości związane z IBS niezwykle często pojawiają się po infekcjach jelitowych, antybiotykoterapii albo też chemioterapii, które prowadzą do dysbiozy. Ta z kolei staje się przyczyną zespołu jelita drażliwego. Wyniki licznych badań potwierdziły te zależności. Okazało się, że osoby z zespołem jelita drażliwego mają w swoich jelitach zwiększoną liczbę bakterii chorobotwórczych, a zmniejszoną bakterii ochronnych.

Podobne spostrzeżenia zostały wyciągnięte na podstawie badań mikrobioty osób z chorobami zapalnymi jelit. O ile IBS raczej nie stanowi zagrożenia dla życia osoby chorej, o tyle nieleczone lub zbyt późno wykryte IBD grożą powstaniem nieodwracalnych powikłań, które mogą prowadzić nawet do śmierci pacjenta. W przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna zmiany zapalne mogą występować w każdym odcinku układu pokarmowego. Z kolei przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego zapalenie dotyczy tylko jelita grubego.

Inne dolegliwości pojawiające się na skutek dysbiozy

Leczenie IBS i IBD a probiotyki

Zarówno przy IBS, jak i IBD bardzo ważna jest prawidłowo zbilansowana dieta, która korzystnie wpłynie na mikrobiotę, a także unikanie sytuacji stresowych. Coraz więcej badań wskazuje również na możliwe leczenie stanów zapalnych jelit poprzez przeszczep mikrobiomu dla wsparcia kolonizacji jelit dobrymi bakteriami.

Wskazane jest również stosowanie probiotyków, które wspomogą namnażanie się dobroczynnych bakterii, a zmniejszą ilość tych patogennych. Przywrócenie równowagi mikrobioty jest niezwykle istotne dla zdrowia jelit.

Bardzo ważny jest dobór odpowiedniego probiotyku. Powinien on zawierać szczepy bakterii, których skuteczność potwierdzono w badaniach klinicznych. W leczeniu zespołu jelita drażliwego oraz chorób zapalnych jelit należy unikać probiotyków, których działanie nie jest udokumentowane.

Wiele organizacji (np. Polskie Towarzystwo Gastroenterologii czy World Gastro Organization) umieściło w swoich wytycznych leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, IBS i chorób wątroby De Simone Formulation, czyli formułę 8 szczepów bakterii probiotycznych. Właśnie te szczepy znajdują się w Vivomixx® – probiotycznym suplemencie diety dostępnym w dawkach i postaciach, które z łatwością można dostosować do wieku i potrzeb pacjentów.

Vivomixx 112, Vivomixx 225 oraz Vivomixx 450 wyróżniają się na tle innych probiotyków dostępnych na rynku bardzo wysoką zawartością bakterii probiotycznych. Zawierają odpowiednio 112 miliardów bakterii, 225 miliardów bakterii i 450 miliardów bakterii probiotycznych.